Hoe herken ik een defecte koppelingsplaat?

Geplaatst op

Een koppelingsplaat is een belangrijk onderdeel om in je verhuisauto comfortabel te kunnen rijden. Een versleten of kapotte koppeling verzwakt het rijcomfort drastisch en je herkent dit aan eenvoudig de volgende punten.

Slippen bij het wegrijden

Een van de belangrijkste tekenen van een versleten koppelingsplaat is wanneer er sprake is van slippen van de koppeling. Je merkt dat er minder wordt opgepikt in je auto en je moet de toeren veel hoger later komen om vooruit te komen. Dit soort slippen treedt op als het wrijvingsmateriaal op de koppelingsplaten versleten is en het tijd is om de koppelingsplaat te vervangen. Wil je checken of jouw auto ook slipt? Dit werkt als volgt: parkeer de auto, schakel de motor uit en zet de handrem goed vast. Start dan de auto, druk de koppeling in, schakel in de derde versnelling en laat de koppeling voorzichtig los zonder te accelereren. Als de koppelingsplaten intact zijn, zal de auto bewegen, maar als de koppeling niet afslaat, zelfs als het koppelingspedaal bijna volledig is losgelaten, dan is er een probleem met de koppelingsplaat.

Onverwachte trillingen

Een ander teken dat er een probleem is met je koppeling is wanneer je overmatig trilt als je het koppelingspedaal loslaat, vooral bij lage snelheden. Dit kan ook komen door wat vervuiling op het oppervlak van de koppelingsplaat zoals olie of vet (wat normaal gesproken niet zou moeten gebeuren). Als de trilling na een tijdje wegloopt is dat geen ernstig probleem, maar als de trilling blijft, kan dat betekenen dat de koppelingsplaat versleten is en de koppelingsplaat niet goed tegen het vliegwiel drukt.

Problemen met schakelen

Een ander probleem dat duidt op een storing in de koppeling is wanneer je moeite hebt met het schakelen, zelfs na het indrukken van de koppeling. De versnelling weigert om uit een bepaalde versnelling in de neutrale stand te komen of vice versa. Zelfs als hij wel beweegt, gaat dit gepaard met een knarsend of roosterend geluid. Dit komt omdat de koppeling niet volledig loslaat, ook al heb je het pedaal ingetrapt. Dit soort problemen heeft meestal niet per se betrekking op het uitvallen van de koppelingsplaat, maar een defecte koppelingskabel of koppelingsvork. Controleer dit dan ook voordat je een nieuwe koppelingsplaat aanschaft.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden