7 tips om op te letten bij de zoektocht naar je eerste huis

Geplaatst op

Er komt enorm veel kijken bij de aankoop van je eerste huis. Naast dat je rekening moet houden met de locatie van de woning zijn er daarnaast nog een hoop zaken aan het huis zelf waar je op moet letten voordat je tot een aankoop overgaat. Het is immers veel geld en je wil niet voor nare verrassingen staan na het tekenen van alle contracten.

Ontmoet de eigenaar zelf

Bij sommige bezichtigingen is de eigenaar van de woning niet aanwezig. Als je deze persoon pas bij de notaris te zien krijgt is het al te laat om vragen te stellen. Tijdens een bezichtiging kun je het beste aan de eigenaar zelf vragen wat de staat van het huis is. Daarnaast kan hij/zij ook vertellen welke reparaties of renovaties er in het verleden gedaan zijn en door wie.

Controleer de vloeren en muren

Het is altijd belangrijk om te kijken of er iets mis is met het leidingwerk of de isolatie. Dit kun je het beste zien aan de vloeren en de muren. Zie je wat verzakkingen in de buurt van de badkamer? Dan zijn de loodgieters waarschijnlijk niet al te vakkundig te werk gegaan. Vind je daarnaast vochtplekken in de vloer of muren? Dan is er waarschijnlijk iets mis met de vloer- of muurisolatie.

Verdachte verf

Er is niets mis met een huis wat duidelijk een likje verf kan gebruiken. Ook tien lagen verf bovenop elkaar hoeft geen probleem te zijn. Zie je echter dat er een bepaald deel volledig opnieuw geverfd is, terwijl er verder weinig aan renovaties is gedaan? Dat is misschien een teken van iemand die iets wil verbergen, of iets nét van tevoren heeft laten vervangen. Vraag in dat geval door naar de werkzaamheden.

Water in de kelder

Een goede kelder is te allen tijde droog. Controleer dit goed als je bij de bezichtiging bent. Het kan namelijk zijn dat er een dieper probleem in de muren zit. Zoiets heeft invloed op de waarde van het huis en kan daarnaast een flinke onverwachte kostenpost zijn.

Ramen en kozijnen

Vraag niet alleen of er dubbel glas aanwezig is, maar controleer ook of de ramen goed openen en sluiten. Komt er alsnog wind doorheen? Dit heeft invloed op de stookkosten en kan ongemakken met vuil en andere indringers opleveren. Hetzelfde geldt voor slecht onderhouden kozijnen.

Een dak boven je hoofd

Weinig dingen in een huis zijn zo belangrijk als een goed dak. Naast eventuele lekkages en beschadigde structuren wil je zeker weten dat er geen (schadelijke) asbest in je constructie aanwezig is. Je wil er niet na een jaar achter komen dat het gehele dak vervangen moet worden.

Elektriciteit en ander leidingwerk

Voor de ‘gewone’ huizenkoper zijn problemen met kabels en leidingen lastig te ontdekken. Maar het is wel degelijk goed om zwart op wit te hebben dat er geen problemen zijn met deze factoren. Mocht je twijfels hebben, zorg dan dat er iemand met verstand van zaken bij een tweede bezichtiging is. Hij of zij kan naast de problemen constateren ook inschatten wat er moet gebeuren en wat het kost.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden